3 boyutlu yazıcılarda üretilen yapay kalça implantı ile sağlığına kavuştu.
05 Nisan 2022

Kalça kemiğinde boşluk olan hasta, Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kendi tesislerindeki 3 boyutlu yazıcılarda üretilen yapay kalça implantı ile sağlığına kavuştu

Sağlık Bilimleri Üniversitesinin İstanbul, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Cemil ERTÜRK ve ekibi tarafından yapılan ameliyatta, Zühal AYDIN adlı hasta 3 boyutlu yazıcılarda üretilen yapay kalça implantı ile sağlığına kavuştu. Dr. ERTÜRK konuşmasını şöyle sürdürdü. “Zühal AYDIN adlı hastanın kalça kemiğinde kireçlenme sonucu daha önce başka hastanelerde geçirdiği ameliyatlara bağlı olarak asetabulum olarak adlandırılan kalçanın yuva kemiğinde önemli ölçüde aşınma ve kemik kaybı bulunmaktaydı. Yuva kemiğindeki boşluktan dolayı iç implantı kırıldığı için; hastamız 4 yıldan beri tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşamaktaydı.

Diğer yandan, asetabulum kemiğinin kompleks bir anatomiye sahip olmasından dolayı, halihazırda piyasada mevcut bulunan fabrikasyon implantların bu bölgeye tam olarak uymadığı için ameliyatlar başarısız olmaktaydı. Bu nedenle, son yıllarda ancak ileri teknolojiye sahip ülkelerde (Avrupa da sadece Almanya ve İngiltere ile Amerika Birleşik Devletleri gibi) bulunan ve hastanın röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografisine göre 3 boyutlu yazıcılarda püskürtme yöntemiyle üretilen kişiye özel ortopedik implantlar hastanın kendi kemik yapısına göre bire bir uyması sonucu daha başarılı ameliyatlar mümkün olabilmektedir.

Hastamızın kalça kemiğindeki boşluğu doldurmak için Sağlık Bilimleri Üniversitesinin Ankara’daki Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi (METÜM) adlı tesislerinde 3 boyutlu yazıcılarda püskürtme yöntemiyle üretilen kişiye özel implant, İstanbul, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde yapılan başarılı bir ameliyatla hastaya tatbik edilmiştir.”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Küllüyesinde bulunan METÜM ünitesinde, 3 boyutlu bilgisayar baskısı altında kişiye özel implantlar üretilmektedir. Bu implantlar hazır implantlara göre hastanın kemiğine birebir uyumlu ve kullanışlıdır. Ameliyatları daha kolay olmakta ve başarı şansı daha yüksektir. Şu an hastamızın durumu gayet iyi. Yürümeye başladığı için çok mutlu olduğunu ifade ediyor.

Prof. Dr. Cemil ERTÜRK, son olarak, “Ülkemizde böylesine ileri teknolojik imkanlarla ameliyat yaptığımızdan dolayı oldukça şanslıyız” dedi.

yaptığımızdan dolayı oldukça şanslıyız” dedi.