Diyabet, pankreasın yeterince insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Bu, kanda artmış glukoza (hiperglisemi) yol açmaktadır.
Tip 1 diyabet insülin üretiminin olmamasından, Tip 2 diyabet ise vücudun insülinin etkisiz kullanımından kaynaklanmaktadır. Genellikle aşırı kilo alımı ve fiziksel hareketsizlikten Tip 2 diyabete neden olmaktadır. Gestasyonel diyabet, ilk kez gebelik sırasında fark edilen hiperglisemidir.
Günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Bu bireylerin çoğu; düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla diyabet riskinin büyük oranda önlenebilir olduğu Tip 2 diyabetli bireylerdir. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Tüm aileler diyabetten potansiyel olarak etkilenmektedir ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir. İnsülinin keşfinden 100 yıl sonra dünya çapında milyonlarca diyabet hastası ihtiyaç duydukları bakıma ulaşamamakta, diyabetli kişiler, durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duymaktadır.
Her beş saniyede bir kişi şeker hastalığına yakalanıyor... Her 10 saniyede bir kişi şeker hastalığından ölüyor... Her 30 saniyede bir kişi şeker hastalığına bağlı olarak bir uzvunu kaybediyor
Sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, ideal kiloyu korumak ve tütün kullanımından kaçınmak, tip 2 diyabetin başlamasını önlemenin veya geciktirmenin yollarıdır. Diyabet, diyet, fiziksel aktivite, ilaç tedavisi ve düzenli tarama ile tedavi edilebilir ve komplikasyonların sonuçlarından kaçınılabilir veya geciktirilebilir.
Sağlık uzmanları, durumu nasıl erken tespit edip teşhis edeceklerini bilmeli ve mümkün olan en iyi bakımı sağlamalıdır; diyabetle yaşayan kişilerin durumlarını anlamak ve sağlıklı kalmak ve komplikasyonlardan kaçınmak için gerekli olan günlük öz bakımı gerçekleştirmek için sürekli eğitime erişmeleri gerekmektedir.
Dünya Diyabet Günü 1991 yılından beri her yıl, dünyanın her tarafında belirlenen değişik tema çerçevesinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İnsülinin keşfinin yüzüncü yılı, diyabetli 460 milyondan fazla insan ve risk altındaki milyonlarca insan için anlamlı bir değişiklik meydana getirmek adına Basit bir mesajın toplum bilinci üzerinde büyük etkisi olabilmektedir. Bu yılki Uluslararası Diyabet Federasyonunun belirlediği ve tüm dünyada kullanılan 14 Kasım Diyabet Günü ikinci yılının teması yarını korumak için eğitimdir. Faaliyetler, sağlık profesyonelleri ve diyabetle yaşayan insanlar için kaliteli diyabet eğitimine daha iyi erişim ihtiyacını vurgulamaya odaklanması amaçlanmıştır
Dünya Diyabet Günü her sene dünyada 160’tan fazla ülkede ve 1 milyarın üzerinde insana ulaşan, dünyanın en büyük diyabet farkındalık kampanyasıdır. Tüm dünyada diyabet farkındalığını artırmaya yönelik toplantılar, yürüyüşler, gösteriler, radyo/televizyon programları ve kan şekeri taramaları yapılmaktadır. Hastanemiz de 14 Kasım Diyabet Günü çerçevesinde etkinlikler planlanmış ve farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.