Hastanemizde İlk Kornea Naklini Gerçekleştirdik.

Güncelleme Tarihi: 20/12/2017

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi Göz Polikliniğimize şiddetli ağrı , sulanma ve  görememe şikayeti ile başvuran  Emine Kaya (70y) Hastamızda Pseudofakik Bülloz Keratopati dediğimiz “Katarakt Operasyonu sonrası gözün şeffaf olması gereken tabakası olan korneanın şeffaflığını yitirmesi “ rahatsızlığı tanısı koyduk. Hastamızı , Sağlık Bakanlığı onayıyla Kornea Nakil Merkezine dönüşen birimimizde nakil bekleme sırasına aldık ve Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi ile imzalamış olduğumuz protokol neticesinde elde ettiğimiz 63 yaşında donör kadavra korneasını hastamız için uygun bularak ameliyat kararı verdik.

Kornea Naklimizi, Genel Anestezi Altında ,  Göz Hastalıkları  Uzmanı Op.Dr.Leyla Yavuz Sarıçay Op.Dr.Baran Kandemir,  Hemş. Şennur Mirasyedi  ve Anestezi uzmanı  Dr.Alpin Finci’ den oluşan ekibimizle gerçekleştirdik.  Hastamızdan şeffaflığını yitiren sağlıksız kornea tabakasını 360 derece keserek uzaklaştırdık. Ölüden alınan sağlam şeffaf kornea dokumuzu 16 adet tek sütür ile alıcı yatağa tespit ettik.Sızıntı kontrolleri ve sütür kontrolleri yapıldıktan ve gerekli antibiyoterapi gerçekleştirildikten sonra ameliyata son verdik.

Hastanın katarakt sebebiyle gorme yetenigini kaybeden korneası 7.00 vakum punch ile kesildi ve yan makas yardımıyla 360 derece keserek uzaklaştırıldı.

Kornea 7.50 punch ile kesildi ve alıcı yatak uzerine 10/0 sutur ile sabitlendi

16 tek 10/0 sutur ile sabitlendi sızıntı kontrolü yapıldı ön kamara oluşturuldu

Hastamızın ameliyat önceki görmesi sadece karanlık ve aydınlık farkını ayırt edecek düzeydeyken (P+)  yani 5 cm den  bile cisimleri göremezken ameliyat sonrası ilk gün 6 metreden 3 sıra harf okuma düzeyine yükselmiştir. Ameliyat sonrası ilk hafta kontrolünde kornea şeffaf, görme düzeyi  6 sıra düzeyine çıkmıştır. Hastada herhangi bir komplikasyona rastlanmamıştır.
ameliyatoncesi.jpeg
Ameliyat Öncesi

ameliyatsonrasi1.jpeg
ameliyatsonrasi2.jpeg
Ameliyat Sonrası

Sayın Başhekimimiz Doç.Dr. Kerem ERKALP ameliyat sonrası Emine KAYA isimli hastamızı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Hocamız Sayın Op.Dr.Leyla Yavuz Sarıçay ve ekibine başarılar diledi.

ziyaret.jpg

Kornea nakli ne demektir?
Kornea nakli, şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun çıkarılarak yerine ölüden alınan sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatıdır. Göz nakli halk arasında yerleşmiş yanlış bir ifade olarak kornea nakli yerine kullanılmaktadır. Bugünkü tıbbın imkanları içinde gözde nakli yapılan kornea tabakasıdır. Göz küresinin nakli söz konusu değildir.

kornea1.jpgkornea2.jpg
Hangi durumlarda kornea nakli gerekebilir?
– Göz cerrahisi sonrası korneanın şeffaf kalmasını sağlayan hücreler hasar görürse ve kornea bulanıklaşırsa
– Korneanın kubbe şekli bozulursa, örneğin konikleşirse (keratokonus)
– Kalıtsal geçiş gösteren bazı kornea hastalıklarında
– Enfeksiyon nedeni ile korneada yara dokusu ve yeni damarlanma olursa (örneğin, Herpes -uçuk virüsü- keratiti sonrası)
– Kazalar nedeniyle kornea bulanıklaşırsa veya bütünlüğü ağır derecede bozulursa
– Kornea nakli sonrası vücut dokuyu reddederse

Bu bilgiler neticesinde bu rahatsızlıklardan ötürü görme yeteneğini kaybeden gözlere sahip hastalarımızı Sağlık Bakanlığı Kornea Nakil Bekleme Listesine kayıt ve en kısa zamanda Nakil olmak üzere Hastanemize bekliyoruz.